Häng med när Sveriges främste måltidsforskare Richard Tellström känd från bland annat Historieätarna berättar om hur Kebaben kom till Norden.

FRÅN FURSTEKRÖNINGAR TILL FAMILJERNAS FREDAGSMYS

Kebabens historia och uppkomst är höljd i dunkel. De källor som finns pekar på 1300-talet i nuvarande Turkiet. Ordet betyder grillat kött. En rimlig gissning är att kebaben från början var festmat!

Att varva mycket marinerat och färskt kött på ett spett, grilla det och skära det i strimlor portionsvis skvallrar om mycket folk till bords och ett frossande - kött var en festlig sällsynthet.

Kanske var måltidsgästerna del av ett bröllop, en furstekröning eller annat stort event. Ris serverades till. Pitabrödet kom först på 1900-talets mitt och pommesen först på 1980-talet. Omständigheterna för rätten talar för att kebaben redan från början var ett uttryck för en kulinarisk professionalism och en yrkeskunnig persons arbete.

I Norden idag är hemmakebaben både vardags- och fredagsmysmat eller till och med vickning på bröllop och höjdpunkten på barnkalas.

Idag äts det mer kebab än någonsin. Den stora revolutionen är att det
nu lagas kebab hemma.

Döner, Donair, Sis Kebap, Al pastor, Gyros, Qabab, Shawarma, Cevapi, Burrah, Shashlik eller Kapsalon?

Kärt barn har många namn. Och att grilla kött på spett har funnits i många kulturer sedan urminnes tider. Döner kebab kallas den som byggs på stående spett som vi är vana med från restauranger, Shish kebab kallas de mindre spett som läggs på grill.

Vi har såklart hela listan på all världens kebab, kolla in!

WHAT THE KEBAB?
HÄR ÄR EN LITEN KEBABORDLISTA!

Kebabstock

En kebabstock är en cylinder av pressade skivor av kött (traditionellt lammkött i Turkiet) som används vid tillagning av kebab. Den monteras på ett vertikalt roterande spett i en grillanordning som kallas kebabgrill. När det yttersta lagret på kebabstocken grillats klart skalar man av det i tunna remsor med en kebabskalare.

Kebabgrill

En kebabgrill är en typ av grill man använder för att grilla en kebabstock. Den har elektriskt eller gasoldrivna vertikala element och ett roterande spett man sätter köttet på. Köttet roterar långsamt och man skär tunna skivor med en kebabskalare medan stocken roterar. Man kan även använda grillen vid tillagning av gyros eller turkisk dönerkebab, men då används tunna köttskivor som travats ovanpå varandra istället för den traditionella kebabstocken av pressat kött.

Kebabskalare/Kebabkniv

En Kebabskalare eller en Kebabkniv är ett verktyg som används för att strimla köttet från en långsamt roterande Kebabstock. Det finns eldrivna och manuella varianter.

Kebabkrydda

Kebabkrydda är en kryddblandning anpassad för kebabkött. Kebabkryddan liknar den så kallade grillkryddan men innehåller inget salt. Typiska kryddor i kebabkrydda är peppar, paprika, chili, spiskummin, oregano, koriander och lökpulver.

Kebabsås

Kebabsås kan användas på diverse snabbmatsrätter som pizza och kebab. Traditionellt består kebabsåsen av en tomatbaserad sås. I länder som Turkiet är den stark, medan den är mildare när den förekommer i Sverige. I främst Stockholmsområdet serveras kebabrätter med två såser, en röd som är tomatbaserad och en vit vitlökssås.